Nalewka pomarańczowo kawowa. Pomarańczówka z kawą

Na koniec karnawału w tym roku wychylę kieliszeczek pysznej nalewki pomarańczowo kawowej jaką niedawno zrobiłam. Zlałam ją dopiero kilka dni temu więc za kilka miesięcy będzie jeszcze lepsza. Ale już teraz jest bardzo aromatyczna więc troszkę upiję bo przecież muszę spróbować czy jest tak pyszna jak myślę.

Na pomarańczówkę nie trzeba czekać tak długo jak na rumtopf - po 4 tygodniach właściwie nadaje się do picia. Już mam pomysł na inną jej wersję, ale to za jakiś czas.

pomarańczówka z kawą , pomarańcze , kawa , spirytus , alkohol , wyroby domowe , wódka smakowa , spiżarnia , domowe przetwory , napitek , likier , najlepsze przepisy


Nalewka pomarańczowa z kawą

czas przygotowania: 10 minut + 4 tygodnie macerowania + czas leżakowania
składniki: 
  • ok. 1 kg pomarańczy, 5-6 sztuk
  • 25 g palonych ziaren kawy 
  • 250 g cukru 
  • 250 ml wody 
  • 300 ml spirytusu 96%
  • 750 ml wódki czystej 40%

pomarańczówka z kawą , pomarańcze , kawa , spirytus , alkohol , wyroby domowe , wódka smakowa , spiżarnia , domowe przetwory , napitek , likier , najlepsze przepisy
pomarańczówka z kawą , pomarańcze , kawa , spirytus , alkohol , wyroby domowe , wódka smakowa , spiżarnia , domowe przetwory , napitek , likier , najlepsze przepisy
pomarańczówka z kawą , pomarańcze , kawa , spirytus , alkohol , wyroby domowe , wódka smakowa , spiżarnia , domowe przetwory , napitek , likier , najlepsze przepisy
pomarańczówka z kawą , pomarańcze , kawa , spirytus , alkohol , wyroby domowe , wódka smakowa , spiżarnia , domowe przetwory , napitek , likier , najlepsze przepisy


Jak zrobić nalewkę pomarańczowo kawową?

Pomarańcze dobrze wyszorowałam i sparzyłam 3 krotnie przelewając wrzątkiem. Pokroiłam na grube plastry. Ziarna kawy wsypałam na suchą patelnię i prażyłam przez 10 minut często mieszając żeby się nie przypaliły a jedynie dobrze zagrzały i zaczęły uwalniać mocniejszy aromat. Wodę zagotowałam z cukrem, ostudziłam.

Do słoja wrzucałam kawałki owoców przesypując je kawą. Zalałam ostudzonym syropem, spirytusem i wódką. Słój zakręciłam i odstawiłam na 4 tygodnie. Na początku, czyli przez pierwszy tydzień, potrząsałam nim codziennie, później już raz na kilka dni.

Po miesiącu zlałam cały płyn ze słoja dobrze odsączając owoce i kawę. Ponieważ żal mi było soku, który pozostał w plasterkach więc wycisnęłam je dokładnie i dodałam do zlanej nalewki. Nalewkę przelałam do butelek filtrując ją przez wacik umieszczony w lejku. Butelki zamknęłam i odstawiłam w ciemne miejsce na przynajmniej miesiąc a najlepiej kilka.

Zlany nastaw był klarowny i można tak go zostawić. Dodanie wyciśniętego soku z macerowanych plastrów pomarańczy sprawiło, że nalewka stała się nieco bardziej "soczysta", ale też nieco mętniejsza. Jeśli więc chcecie zachować jej przejrzystość nie wyciskajcie pomarańczy a raczej wyciśnijcie go, ale nie mieszajcie z nastawem tylko wypijcie sobie.

pomarańczówka z kawą , pomarańcze , kawa , spirytus , alkohol , wyroby domowe , wódka smakowa , spiżarnia , domowe przetwory , napitek , likier , najlepsze przepisy


18 komentarzy:

  1. Renata Kozłowska9 lutego 2016 15:14

    Doczekałam się- dzięki za przepis. Niesamowicie podoba mi się kolor tej nalewki chyba pachnie tez cudnie. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie to wygląda , może masz chęć pokazać swoje umiejętności w moim konkursi ? wystarczy wysłać przepis zajrzyj koniecznie do przed ostatniego posta . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wygląda z chęcią spróbuje bo jeszcze nie piłam,:) dzięki za przepis.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej. Robię bardzo podobną,ale nie używam wódki,a samego spirytusu. I u mnie wygląda to bardziej w czasie chłonne bo... ziarenka wtykam w naciętą skórkę pomarańczy... tak na przemian tworząc szlaczek:-D i moja leżakuje w słoju 6 tygodni. Jestem ciekawa czy to być może nie ma większej różnicy... i można zrobić to w ten sposób.. może pani kiedyś spróbuje mojego sposobu? :) Pozdrawiam. Kilka lat temu udzielałam się na portalu gotujmy.pl i pamiętam pani przepisy również z tamtej strony. Ma pani wielką pasję i cierpliwość, tzn wytrwałość by na bieżąco od tylu lat umieszczać swoje przepisy. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak widać sposoby na nalewkę pomarańczową są różne, najważniejsze żeby efekt był zadowalający a nalewka pyszna :) Na portalach już się nie udzielam bo nie mam na to czasu, ale rzeczywiście od tego zaczynałam swoją przygodę kulinarną w sieci... Pozdrawiam!

      Usuń
  5. I.. robię! Właśnie przygotowuje nalewkę pani sposobem,tzn. pokroiłam pomarańczę tym razem.Nie ma to może większego znaczenia, a robi się to znacznie szybciej. I wrzucam większą ilość kawy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, mam pytanie być może durne :) czy te ziarna prażone jako gorące przekładam miedzy pokrojone plastry pomarańczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, podprażone ziarna wsypuję między plastry pomarańczy

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedz :) mam jeszcze pytanie jakiej wielkości słoik jest wymagany czy 3 litrowy to dobra opcja?

      Usuń
    3. Wszystkie składniki muszą się zmieścić i 3-litrowy słój będzie dobry, ale można też podzielić wszystko na części i umieścić w mniejszych, 1-litrowych słoikach. Wykorzystaj takie jakie masz.

      Usuń
  7. Zlałam dzisiaj nalewkę do butelki, próbuje a tu wyczuwam taki cierpki smak.Czy nalewka się jeszcze musi przegryźć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każda nalewka musi trochę postać i się przetrawić, dojrzeć, ale ta ma trochę cierpkości ze skórki pomarańczowej

      Usuń
  8. Patent z wacikiem przy filtrowaniu... :-) A ja się durna męczę z filtrem do kawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patent przypadkowy bo nie używam ekspresu do kawy i nie miałam filtrów

      Usuń
  9. Zrobiłam tę nalewkę dokładnie z tego przepisu.Jest wyśmienita, pachnąca i jest to nie tylko moje zdanie :-))

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry Pani Izuniu, czy nalewka nie jest gorzka przez to krojenie w plastry???

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger