Sałatka z plasterków buraka, roszponki i koziego sera z sosem pietruszkowym

Piekłam całą blachę buraków na ćwikłę i nie mogłam sobie odmówić zrobienia przy okazji pysznej sałatki z takich pieczonych buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem.

A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas na wigilijny barszczyk ? To już ostatnio dzwonek, ale jeszcze zdąży się ukisić jeśli postawicie go w ciepłym miejscu !




Carpaccio z buraka z roszponką, kozim serem i pietruszkowym dressingiem
czas przygotowania : 10 minut + ew. czas pieczenia buraków
składniki : 
  • 1-2 buraki - ja używam takich podłużnych bo są słodkie
  • 2 garści roszponki 
  • kawałek twardego sera koziego 
  •  
  • SOS - kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • garść liści natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego, użyłam wielokwiatowego
  • do smaku - szczypta soli, pieprz biały mielony
  •  
  • do posypania - pieprz różowy kruszony
sposób przygotowania : buraki umyłam i osuszyłam. Zawinęłam je, każdego osobno, w folię aluminiową i piekłam ok. 1-1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Można to zrobić np. dzień wcześniej przy okazji pieczenia ciasta czy mięsa. Roszponkę i natkę opłukałam, osączyłam. Z kawałka sera zestrugałam 2 garści wiórków za pomocą obieraczki do warzyw.

SOS - wszystkie składniki oprócz soli i pierzu umieściłam w pojemniku blendera i zmiksowałam na gładką, zieloną emulsję. Doprawiłam do smaku i ponownie zmiksowałam. 

Upieczone buraki ostudziłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam w cienkie plasterki, ułożyłam na talerzach tak żeby zachodziły na siebie. Do każdej porcji dołożyłam po garści zielonych listków roszponki i wiórków sera. Polałam sosem i posypałam odrobiną kruszonego różowego pieprzu. Pysznie i łatwo.


2 komentarze:

  1. Mniaam, wygląda przepysznie, uwielbiam takie sałatki!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szanowna Pani, przepis rewelacyjny!
    Ostatnio bardzo wahałam się nad użyciem buraków do jakiejś sałatki, nie miałam co do niego przekonania. Natomiast wartości odżywcze buraka wpłyneły na to, ze spróbowałam :) Na pierwszy ogień poszedł ten przepis i przyznaję, że będzie on się pojawiał w naszym menu bardzo często!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger