Najlepszy makowiec domowy

Z makowcami, ciastami które bardzo lubię, przeważnie mam ten problem, że mają za mało masy makowej w środku. A to ona jest tym co dla mnie w makowcu najważniejsze. W tym roku zrobiłam więc takie, że to prawie sam mak i bakalie a ciasto jest tylko niewielkim dodatkiem. I takie właśnie makowczyki najbardziej lubimy. Z podanych niżej ilości składników wyszły dwa ogromne makowce, tak przepyszne, że zniknęły nie wiadomo kiedy. Jeśli wolicie jednak nieco więcej ciasta w cieście to przygotujcie je z półtorej porcji do podanej ilości masy makowej.

Do takiego domowego makowca trzeba zrobić pyszne makowe nadzienie. Te z puszki mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii....

Oczywiście jeśli ktoś nie czuje się na siłach niech upiecze bardzo łatwą Struclę z makiem, do której można wykorzystać właśnie masę z puszki. Ale zapewniam, że chociaż jest bardzo smaczna to jednak tylko namiastka porządnego makowca...



Makowiec świąteczny z bogatym wnętrzem


czas przygotowania : ok. 45 minut + 45-60 min. pieczenia
składniki na 2 ogromne albo 3 całkiem duże sztuki : 
  • CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE - 550 g mąki pszennej tortowej 
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g masła 
  • 200 ml mleka 
  • 23 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka ze średniej wielkości jajek 
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka zeskrobane z wnętrza jednej laski wanilii 
  •  
  • do owinięcia strucli - 2 lub 3 duże arkusze  papieru do pieczenia
  • do posmarowania ciasta - 1 białko jajka
  • do posmarowania papieru - 1 łyżka oleju roślinnego

  • MASA MAKOWA - jedna porcja z 1/2 kg maku tak jak w TYM przepisie 
  • 3 białka średnich jajek
  •  
  • lukier - 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka białego rumu
  • odrobina gorącego mleka
  • do posypania - kilka łyżeczek suchego maku niebieskiego

sposób przygotowania : MASA MAKOWA - przygotować masę ze składników podanych w TYM przepisie i wymieszać ją z trzeba ubitymi na sztywno białkami.

CIASTO - do kubka wkruszyłam drożdże. Dodałam po 2 łyżki mąki i cukru pudru oraz połowę letniego mleka. Wymieszałam i odstawiłam na chwilę. Resztę mąki i cukru przesiałam do miski. Dodałam sól, pastę waniliową i pokrojone na kawałki zimne masło. Roztarłam rękami na taki jakby mokry piasek - ma nie być widać kawałków tłuszczu. Do takiej "kruszonki" dodałam żółtka, resztę mleka i drożdżowy zaczyn. Zagniotłam elastyczne, gładkie ciasto. Nie wyrabiałam go więcej jak 5 minut. Tego ciasta nie trzeba odkładać do wyrastania i można od razu po zagnieceniu wałkować i przygotowywać makowce.

Ciasto podzieliłam na 2 części. Każdą rozwałkowałam, lekko podsypując mąkę, na prostokąt grubości ok. 1/2 cm. Całą powierzchnię posmarowałam roztrzepanym białkiem. Nałożyłam grubą warstwę masy makowej zostawiając przy bocznych brzegach i długim górnym ok. 3-5 cm wolnego ciasta. Delikatnie zwinęłam struclę zaczynając od dolnego, długiego brzegu. Zrobiłam to dość ciasno. Boki zlepiłam i podwinęłam pod spód.

Strucle owinęłam podwójnie dużym arkuszem posmarowanego olejem papieru do pieczenia. Brzeg ciasta i brzegi papieru powinny znaleźć się na spodzie. Struclę trzeba owinąć papierem tak żeby między jej wierzchem a papierem było ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni. Tak przygotowane strucle ułożyłam na dużej blasze. Ponieważ moje były strasznie wielkie i prawie dotykały brzegów blaszki to pod końce też podłożyłam kawałki papieru żeby nie przykleiły się do blachy. Odstawiłam ciasta na ok. 15 minut żeby strucle odrobinę podrosły.

Blachę z makowcami wstawiłam do gorącego piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piekłam ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjęłam blachę i pozwoliłam ciastu ostygnąć na niej. Ostudzone makowce delikatnie odwinęłam z papieru.  Posmarowałam gęstym lukrem utartym z cukru pudru, rumu i odrobiny mleka. Posypałam surowym makiem.

Odpowiednie owinięcie makowców papierem przed pieczeniem powoduje, że ciasto nie wyrasta za bardzo - tylko tyle ile miejsca mu zostawimy a dzięki temu nie pęka i strucle są równe na całej długości.



25 komentarzy:

  1. Tu na ilość masy makowej nie ma co narzekać !! JEst praktycznie tylko ona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezsprzecznie. Sklepowe nie mają go prawie w ogóle. A tu aż miło popatrzeć.

      Usuń
  2. Pięknie złożony, wręcz idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyzko zawijasz makowce aby nie popękały??(Brygida)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają genialnie!
    Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wielu smacznych pomysłów w nowym roku :) ...makowiec wzorcowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześlicznie wyglądają Twoje wypieki.Najlepszego w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam Pani Izo! chcąc przygotować w/w makowiec z nadzieniem makowym z Pani przepisu, a nie mam maszynki do mięsa czy mogę skorzystać z malaksera?

    Pozdrawiam kasias

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie rozdrabniałam maku w malakserze więc trudno mi powiedzieć czy masa będzie dobra - poszukać w sklepach suchego maku mielonego bo taki wystarczy tylko ugotować

      Usuń
  8. Witam Pani Izo! czy masę makową można przygotować nie mając maszynki do mięsa?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można - w sprzedaży w wielu sklepach można spotkać suchy mak mielony, który wystarczy tylko ugotować a mielić już nie trzeba

      Usuń
  9. Witam Pani Izo mam do pani pytanie odnośnie przechowywania tego makowca,jeżeli po upieczeniu i ostygnięciu owinę go w folie spożywczą to wytrzyma około półtora tygodnia czy raczej nie bardzo?Swoją drogą chciałabym podziękować za piernik żydowski genialny smak,zapach i do tego strasznie prosty do wykonania.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. półtora tygodnia w folii? nie radzę - jeśli nie spleśnieje to i tak będzie niesmaczny bo ciasto zczerwstwieje

      Usuń
  10. Popękało mi ciasto, co może być tego powodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. być może było za mało wyrośnięte przed pieczeniem, jeśli zawijałaś je w papier to być może zawinięcie było zbyt luźne

      Usuń
  11. Strucla wyszła piękna i pyszna. Dziękuję za przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyzo, czy makowce po upieczeniu, można zamrozić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, trzeba je dokładnie owinąć żeby nie wysychały i można zamrozić jednak trzeba się liczyć z tym, że po rozmrożeniu ciasto może się bardziej kruszyć

      Usuń
  13. Witam.Chcialam zapytac czy jak chce upiec jeden makowiec to skladniki podzielic na pol ,czy nadal bedzie za duzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z połowy porcji składników wyjdzie 1 naprawdę duży makowiec

      Usuń
  14. Witam czy piekarnik z termoobiegiem czy góra dół

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy ciastach trzeba bardzo uważać z termoobiegiem bo wysusza niepotrzebnie. Sprawdza się przy jednoczesnym pieczeniu kilku blachach ciasteczek, ale przy makowcu jest niepotrzebny więc grzanie góra/dół

      Usuń
  15. Pani Izo. Kupiłam mak mielony. Kiedy wlałam mleko, mak wciągnął je od razu. Czy trzeba ten mak podgrzewać kilka minut czy wręcz zagotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przesmażyć mieszając i uważając żeby nie przypalić, żeby po prostu nie był surowy, ale jeśli wlałaś wrzące mleko to już się zaparzył.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger